Skip to main content

Naar aanleiding van de Dag van de Freelancer kreeg ik, als ervaringsdeskundige, enkele vragen voorgeschoteld. Zie hier de vragen en mijn antwoorden erop. Veel leesplezier!

  1. Kan je omschrijven wat je freelanceractiviteit inhoudt?

De meesten kennen me als het Antwerps Freelance Administratief Wonder, opgestart in 2014 en in 2015 uitgeroepen tot Unizo Starter van het Jaar voor de Provincie Antwerpen.  Ik optimaliseer en implementeer administratieve processen bij Antwerpse ondernemers en KMO’s, o.a. met Teamleader.  Sinds 2015 ben ik officiële partner van Teamleader, het all-in-one software pakket.  Door de Starter van het Jaar-prijs kreeg ik vele vragen van (startende) ondernemers en zo ben ik in de coaching gerold.  Als startersmentor begeleid ik max. 2 ondenemers per maand.  Last but not least ben ik ook Sales Agent Benelux voor Amazonas GmbH: Braziliaanse hangmatten en hangstoelen, en ben ik tijdens de Corona-lockdown met een webshop gestart, aangezien mijn verkooppunten gesloten waren (www.AnDless-sales.be/winkel)

  1. Waarom heb je gekozen voor freelance ondernemen?

Na een loopbaan van 16 jaar bij Procter & Gamble was ik zoek naar een betere balans.  Ik heb mijn werk altijd graag en goed gedaan, maar er ontbrak toch iets.  Niet enkel de balans work-life was uit evenwicht, maar ik wou ook beter/meer rekening kunnen houden met mezelf, met mijn lichaam.  We hebben er nl. maar één.  Nu kies ik in alle vrijheid mijn klanten, mijn opdrachten, mijn werkuren en mijn opleidingen.  Elke dag en elke week zien er anders uit en die afwisseling en flexibiliteit heb ik echt nodig.

  1. Wat vindt je het leukste aan je job?

Naast de vrijheid, de flexibiliteit en de afwisseling is ook het “eigen baas” zijn fantastisch.  Je bent zelf verantwoordelijk.  Je hebt zelf in de hand met wie je je omringt, met wie en waar je (net)werkt, wanneer je werkt, etc.  Ik wind er zeker geen doekjes om: het is hart werken, maar ik kies er bewust voor om ànders hard te werken.  In een samenleving waar mensen aan snel tempo uitvallen omdat ze ‘TE’ hard werken, zou je al bijna niet meer durven toegeven dat je maximaal wil presteren, en daar nog fier op bent ook.  Ik werk bewust ANDERS hard: Ik kies mijn klanten, mijn werkmethodes, mijn leveranciers, mijn coaches, … Het geeft plezier en zoveel meer voldoening dan ik ooit in loondienst heb ervaren, want al het harde werk … doe je voor jezelf! 💪  Soms werk ik ’s avonds, soms zelfs in het weekend, als het me beter past of zo beter uitkomt voor die specifieke opdracht, maar ik kies dat heel bewust en helemaal zelf.

  1. Waar lig je soms wakker van?

Soms lig ik wakker van de grote verschillen in het “sociaal statuut” tussen werknemers en zelfstandigen.  Vorig jaar heb ik 3 weken in het gips gelegen.  Dat was niet zomaar 3 weken “thuisblijven”.  Gelukkig had ik klanten die het werk naar mijn kantoor brachten, i.p.v. dat ik op locatie ging werken en is er een klant me zelfs komen oppikken aan de tramhalte.  Maar wat als me iets echt ernstigs zou overkomen?  Daar probeer ik me dan tegen te verzekeren, maar de verschillen bij de overheden (voor pensioenen) en mutualiteiten (voor uitkeringen) die liggen soms op mijn maag…

  1. Waar zou je over vijf jaar het liefst staan op professioneel vlak?

Ik zou graag nog steeds hetzelfde doen, want ik heb mijn G-spot echt gevonden 😊 ik doe waar ik echt Goed in ben, ik doe wat ik echt heel Graag doe, en ik verdien daar Geld mee.  Wel zou ik graag mijn passief inkomen zien groeien.  Daar zou ik nog meer werk van moeten kunnen maken.

  1. Met alles wat je nu weet, zou je opnieuw starten als freelancer?

Zeker en vast!  Ik heb nog geen minuut spijt gehad om mijn corporate life achter me te laten en onderneemster te worden!

  1. Waar krijg jij je beste ideeën?

Op de meest uiteenlopende plaatsen: in de auto op weg naar een klant, in de douche, in mijn hangstoel, maar vaak ook als ik aan het sparren ben met collega-ondernemers.  Of zelfs met concullega’s.  Ik ben er rotsvast van overtuigd dat 1+1 veel meer dan 3 is!

  1. Wat is de beste tip die je aan collega-freelancers kan geven?

Omring je met experts!  Ik ben zelf geen “nummertje” bij mijn boekhouder, mijn verzekeringsmakelaar, mijn IT-er, mijn advocaat en zelfs niet bij mijn bankier!  Zij denken niet alleen met mij mee, als ze een opportuniteit voor me zien, zullen ze het niet nalaten om me te contacteren en van deze kans op de hoogte te brengen.

  1. Wat verwacht je van UNIZO naar freelancers toe?

Het zou fijn zijn dat Unizo zich (meer) inzet voor de belangen van de freelancers.  Het zijn zeker niet allemaal eenmanszaken die in hun thuis-kantoortje zitten.  We zijn volbloed-ondernemers, met alle pro’s en con’s.  We hebben dan geen mensen op onze payroll staan, maar we hebben wel andere freelancers waarmee we samenwerken voor onze Sales, Marketing, IT, … Met de Corona-premies viel het nog maar eens op dat we vaak noch vis, noch vlees zijn, en dat vind ik zeer spijtig.

Leave a Reply