Skip to main content

Ik blijf regelmatig de vraag krijgen hoe ik er toch in slaag om vier succesvolle ondernemingstakken te runnen in combinatie met de zorg voor twee hogeschoolstudenten én mijn diagnose #spondylarthropatie (reuma en de ziekte van Bechterew).

7 goede gewoontes

Mijn geheim? The 7 habits of highly effective people.  Tijdens mijn 16 jaar in de corporate wereld werden deze “wetten” steevast toegepast.  Deze 7 goede gewoontes vragen best wat engagement, maar eens je ze onder de knie hebt, zal je versteld staan van je eigen efficiëntie.

Deze vuistregels werden ontwikkeld door Stephen R. Covey en geven mij de houvast die ik nodig heb om stevig in mijn schoenen te staan, al schuif ik af en toe ook nog eens stevig uit.  En dat is oké!

Overwinningen

De eerste drie habits heb je helemaal zelf in handen.  Ze goed onder de knie krijgen zijn dankbare overwinningen op jezelf.

1. Proactiviteit

Durf initiatief te nemen en draag de volle verantwoordelijkheid voor je beslissingen.  Ik maak bijvoorbeeld een planning op bij het begin van elk kwartaal, die ik verfijn tot maand-, week- en dagplanningen.  Het laat me toe om iets te verschuiven, aangezien afspraken al wel eens durven veranderen, en voorkomt dat ik domweg iets vergeet.

2. Doel in zicht

Stel een Personal Mission Statement op.  Schrijf helder uit wat je doel is, want als jij het niet weet, hoe kan je het dan bereiken?  Je kan het zien als een GPS die je naar je bestemming gidst.  Bij het begin van het jaar en bij elk kwartaal lijst ik op hoeveel omzet ik wil draaien, hoeveel (nieuwe) klanten ik wil, hoeveel tijd ik heb voor prospectie, wanneer ik vakantie wel nemen…  Zo kan ik er met een gerust hart een klant bijnemen, of juist helemaal niet, en hoef ik me niet in onmogelijke bochten te wringen.  Transparantie is key.

3. Het belangrijkste eerst

Hoeveel tijd verlies jij aan dingen die zogezegd dringend, maar eigenlijk veel minder belangrijk zijn?  Beeld je eens in wat er zou gebeuren als je al die tijd kan investeren in de dingen die er echt toe doen.  Maak werk van je timemanagement.  Een handige tool hiervoor is Coveys kwadrant ‘(niet) dringend versus (niet) belangrijk’. Google het zeker eens, zonder te veel tijd te verliezen, hé 😉

Ik giet mijn prioriteiten dagelijks in een to-dolijstje.  Dat verbaast je niet, zeker?  Een gouden regel hier is: Eat the frog First.  Doe eerst die grote taak, in plaats van die eindeloos uit te stellen.  Je dag of week gaat voorbij vliegen en je hebt die kanjer toch maar mooi afgewerkt.  Nog een tip: open je mailbox pas om 11:30, wanneer je honger begint te krijgen.  Wedden dat je er sneller doorheen bent? Herhaal dit nog eens om 16:00.  Zo laat je jouw dag niet bepalen door je mailverkeer.

Teamwork

De volgende drie habits zijn overwinningen die je behaalt door samen te werken met je omgeving / je team.

4. Win-win-winnaar

Investeer in duurzame relaties door oog te hebben voor win-winsituaties.  Waardeer en respecteer collega’s, klanten en leveranciers.  Kies voor lange termijn in plaats van snel winstbejag.  Wederzijdse oplossingen duren het langst in deze kleine wereld.  Persoonlijk maak ik er liefst nog een win-win-win van: tevreden contactpersonen zijn dé ambassadeurs voor jouw werk en jouw bedrijf.  Als je me al langer kent/volgt, dan weet je dat dit één van mijn stokpaardjes is.

5. Eerst begrip, dan begrepen worden

Door te luisteren met een open geest kan je ook een open, positieve en probleemoplossende sfeer creëren.  Probeer daarom eerst (alles) zelf te begrijpen, alvorens begrepen te willen worden.  Als je niet weet wat de verwachtingen van anderen zijn, kan je er eigenlijk ook nooit aan voldoen.  Ik probeer te werken volgens het credo van Stijn Van der Meulen van Netwerkers.be: gunnen en geven.  Vertrouw er maar op dat deze instelling mensen bereid maakt jou te ondersteunen wanneer jij er nood aan hebt.  Je oogst wat je zaait, je haalt uit je netwerk wat je erin steekt…  Hier gebruik ik de principes: laat OMA thuis (opinies, meningen, adviezen), smeer NIVEA (niet invullen voor een ander), denk aan ANNA (alles navragen, niet aannemen), wees een OEN (open, eerlijk, nieuwsgierig), maak je DIK (denk in kwaliteiten), gebruik LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) 😉

6. Synergie

Bundel je krachten en talenten met die van gelijkgestemden om je heen.  Samen kan je zoveel meer in de wereld zetten dan je ooit in je eentje zou kunnen bereiken.  In sommige gevallen is 1 + 1 meer dan gewoonweg 2 😉  Zelf heb ik ondertussen een team van freelancers om me heen verzameld die doen waar zij goed in zijn, terwijl ik kan doen waar ik goed in ben.  Ik verlies geen tijd aangezien die freelancers sneller en beter zijn met die opdrachten.  Ik denk aan mijn copywriter, social media freelancer, active campaign freelancer, webmaster, video & audio freelancer, graficus, en de lijst mag nog groeien 😉

Opladen

De zevende en laatste tip heeft alles te maken met vernieuwing en ontwikkeling.  Je moet jezelf voortdurend voeden om te kunnen groeien.  Ik draag deze boodschap graag uit, ook al blijft dit voor mij misschien wel de grootste uitdaging.  Persoonlijke groei en ontwikkeling is één van mijn belangrijkste waarden, maar ook een valkuil.  Mijn FOMO (Fear of Missing Out) heeft zeker tijdens het begin van de pandemie vaak zijn kop laten zien, nu heb ik het weer beter onder controle…

7. Zelfzorg

Covey zou zeggen: “You must never be too busy to sharpen the saw.” Met andere woorden: vergeet niet op tijd je batterijen op te laden, zowel fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel als spiritueel.  Een cocktail van de vier geeft het beste resultaat.  Plan zelfzorg ook bewust in, maak er ruimte en tijd voor in je agenda of – zoals ik – op je dagelijkse to-dolijstje.  Niemand heeft er iets aan dat je uitgeblust rondloopt.  Maak die wandeling, of plof in de zetel met het boek dat al veel te lang naar je ligt te lachen.  Ik probeer het uit te hangen in mijn Amazonas hangstoel.  Ondertussen ben ik beginnen lezen in “Vandaag begin ik echt” van Karen Visser 😉.

Succes op je weg naar (meer) efficiëntie.

Lieve groetjes,

Annelies

Leave a Reply